AKTUELNO

Kako ističu gosti Novog jutra, sastanak dvojice lidera biće i te kako važan i uticaće na ceo svet. Đura Bilbija i Aleksandar Pavić slažu se da je ovo vreme - vreme "velikih tumbanja" te da će ono ostati zabeleženo u istoriji.

Germanista dr Jelena Volić kaže da smo svedoci nestabilnosti u Nemačkoj, ali da je ministar unutrašnjih poslova i predsednik CSU Horst Zehofer jutros ipak rešio da pokuša da sarađuje sa sestrinskom strankom na čijem je čelu Angela Merkel. Kaže da je talas desničarenja realnost Evropske unije, te da Merkelova pokušava u njemu da pliva. Volićeva podseća da je migrantska kriza ubrzala brojne procese koji su već bili u toku 2015. godine. Ulazak AFT-a u Bundestag i činjenica da AFT vodi opoziciju jeste jedan istorijski trenutak kada su sve demokratske snage nemačke su na oprezu, kaže Volićeva za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Kada je reč o sastanku ruskog i američkog predsednika koji je najavljen za 16. jul, politički analitičar Aleksandar Pavić kaže da su atlantistički mediji uplašeni od mira jer on ruši sve floskule na kojima su gradili reputaciju. Kada je Rusija prestala da bude komunistička, ističe, ona je opet predstavljena kao neprijatelj i taj antirusizam vezuje se liberalne i neokonzervativne krugove.

- Trampa sada, isti ti mediji koji se plaše mira, predstavljaju kao novog Hitlera: stavljaju mu fotomontaže, prebacuju mu za odvajanje dece na granici, što je radio i Obama. Naslovnica časopisa “Time” pokazuje Trampa nadvijenog nad uplakanim meksikanskim detetom, kako bi se pokazalo da ga je odvojio od roditelja. Kada se malo istraži, dolazi se do odgovora da je devojčica došla sa majkom, a majka je razdvojila devojčicu od oca koji živi u Hondurasu - podseća Pavić, dodajući da Trampa satanizuju isti mediji koji su satanizovali Asada, Huseina, Gadafija, pa i Miloševića.

Bivši dopisnik „Novosti“ iz Moskve Đuro Bilbija kaže da danas živimo u vremenu koje će biti zabeleženo u istoriji jer je ovo vreme "velikog tumbanja". Glavni akteri su, ističe, Tramp, Putin, Merkelova, Makron, Kim i Si Đinping.

Foto: TV Pink

- Susret Putina i Trampa je već istorija, ma kako se ovaj susret završio. Susret Tramp-Putin imaće na dnevnom redu Trampovo priznavanje Rusije kao velike sile. Kako će se završiti - videćemo. Tramp će pokušati da zadrži američku dominaciju, ali ne po ovu cenu. Deo američke elite želi Ameriku u prvom planu i neće da plaća cenu za globalizaciju u kojoj je gotovo bila eksploatisana strana. Tramp govori da samo u trgovini sa Kinom SAD imaju deficit i juče je rekao da Amerika ima deficit i u trgovini sa EU i Tramp više neće to da plaća. On zaustavlja EU u razvoju kao konkurenta, on zaustavlja globalizaciju i usporava razvoj Kine - kaže Bilbija.

Volić se slaže da živimo u momentu velikih promena i ističe da globalizaciju ništa ne može da zaustavi. Ona je podstaknuta tehnološkim razvojem, a EU ne može zaustaviti ništa sem građana Evrope.

- EU je viševekovno stremljenje evropskih naroda da imaju zajedničko kulturno polazište, to je razlog stremljenja Balkana ka EU. Evropska unija se danas menja, njen neoliberalni koncept je došao do svog kraja, mnogo je siromašnih, nezadovoljnih, razlike među zemljama su ogromne i rešenje je u balansu. Merkelova sada pokušava da Evropsku uniju dovede pod barem jedan zajednički imenitelj - kaže Volićeva.

Kako ističe, Nemačka ima najveći standard, zahvaljujući reformama kancelara Šredera, i ona pokušava da ostane verna svojoj posleratnoj tradiciji koja je posebna jer je Nemačka dva puta ulazila u veliki rat. Drugi svetski rat za nju bio je poguban i sramotan. Kompletno zakonodavstvo EU posle 1945. godine u stvari se referira na drugi svetski rat i holocaust.

- Zato Nemačka ima sisteme vrednosti, koje treba da molimo da i ovde ostanu, i zato je važno da otvorimo granice za sve one koji traže zaštitu - kaže Volićeva, dodajući da se sada vode diskusije o tome ko su ljudi koji traže zaštitu.

Pavić kaže da Tramp i Putin na sastanku treba da uspostave presedan, jer sedeći sa Putinom, Tramp praktično priznaje Rusiju za veliku silu.

- Pričaće o Siriji i Ukrajini i uspostaviće korektan lični odnos. Videli smo da Tramp to ume kada se sastao sa Sijom, Kimom, Orbanom. Tramp otvoreno ceni Putina i ima svoje stavove koji se ne menjaju - ono što danas govori, govorio je i pre 30 godina. Svi se boje da, ako Putin i Tramp naprave dobar kontakt, nestaje razlog da se Evropa militarizuje, a njena militarizacija počela je 2014. godine - kaže Pavić. Politički analitičar ističe da, ako Putin i Tramp uspostave dobar odnos, to može da izazove tektonski poremećaj za stare strukture u Briselu i Berlinu.

Foto: TV Pink

Bilbija smatra da Tramp neće demontirati EU, jer je ona deo američkog projekta.

- Podržavao je Bregzit, Marin le Pen, Orbana, i nije slučajno što teži Putinu i Rusiji sa njenim ambicijama. Iako je Rusija označena kao glavni protivnik, ne treba da zavarava. To je traženje ravnomernog protivnika i to će se promeniti - kaže Bilbija.

#Donald Tramp

#Novo jutro

#Sastanak

#Vladimir Putin

'